DCC Decoder Service


Ga naar de inhoudsopgave

Hoofdmenu:


ZIMO

DCC techniek > Fabrikanten


ZIMO.


Er zijn diverse fabrikanten die Digital Command Control componenten fabriceren. DCC Decoder Service werkt met dit merk DCC-decoders. Voor een multiprotocol zoals DCC en Motorola is dit de beste optie voor onze klanten.

Het ZIMO programma omvat een grote selectie aan decoders vanaf schaal N tot en met schaal 1. Eigenlijk is voor iedereen wel een keuze uit de 35 decoders te maken.


N-schaal.
In de N-schaal zijn 4 DCC- Motorola decoders beschikbaar. Het verschil zit in de vorm van aansluiting op de lokomotiefprint. Deze decoder heeft nummer
MX621 meegekregen en meet 13,5 x 9 x 2,5 millimeter.


H0-schaal.
De
MX630 is alweer wat groter en meet 20 x 14 x 4 millimeter. De decoder is ontworpen voor de schalen H0, TT, Om en O-spoor lokomotieven. Er zijn 4 variaties in aansluitingen in de lokomotief voorhanden.

Een vlakke decoder is de
MX64 en meet 20 x 16 x 3 millimeter. Deze decoder is electronisch gelijk aan het vorige type wat stromen en aansluitings mogelijk heden betreft.

Een hoog vermogen decoder, de
MX64H, is ook leverbaar. Deze heeft dezelfde afmetingen als de vorige decoder, maar mag een motorstroom leveren van 1,6 Ampère. De maximale motorstroom is 2 Ampère. De maximale totaal stroom, inclusief alle 8 functie uitgangen is 1,8 Ampère. De afmetingen zijn gelijk aan de vorige decoder.

De
MX64V1 en de MX64V5 serie is technisch gelijk aan de vorige decoder, met dit verschil dat de eerste 1,5 Volt verlichting kan voeden en de tweede die 5 Volt verlichting kan voeden.

Ook is voorzien in decoders met een 21 polige stekker, zodat de decoder direct op de lokomotiefprint gestoken kan worden. Dit is nummer
MX64D. De MX64DM is geschikt voor Märklin lokomotieven met dezelfde 21 polige stekker. En nummer MX64DV is geschikt om verlichting te voeden met een spanning van 1,5 Volt.

Er is zelfs een nieuwe loot, van deze serie, in ontwikkeling. De
MX64P16 die zal uitgerust worden met 16 polige Plux-stekker. Verdere gegevens ontbreken nog.

Een gecombineerde DCC- sounddecoder ontbreekt niet in deze serie. Eéntje met bedrading en één met een 21 polige stekker op de print. De eerste is nummer
MX640 en de tweede MX640D en beiden zijn ontworpen voor de schaal H0. Electronisch zijn beide decoders gelijk. Motorstroom welke tevens de maximale stroom is, is 1,2 Ampère, 6 functie uitgangen totaal 0,8 Ampère en zelfs 2 uitgangen voor het aansturen van servomotoren. Ook een SUSI aansluiting ontbreekt niet. De pulsfrequentie is in te stellen op 20 of 40 KHz. Ze zijn zelfs geschikt om de Maxxon- en Faulhabermotoren aan te sturen. Het sound gedeelte omvat 4 kanalen en levert 1,1 Watt sinus vermogen aan de luidspreker.


Schalen O, G en 1.
In deze tuinbaanserie zijn de decoders in de volgende versies verkrijgbaar;
MX69L is een low cost type en levert 2 Ampère motorstroom.
MX69S is een standaard uitvoering en levert 3 Ampère motorstroom.
MX69V heeft een verbeterde koeling waardoor de maximale motorstroom op 5 Ampère ligt.
MX69L in een 10 Ampère uitvoering waarbij de dioden en transistoren door grotere typen (TO220) vervangen zijn. Deze componenten zijn op een aluminium koellichaam vast gezet voor een betere warmte afvoer.
Al deze decoders verstaan de LGB MZS taal en de wereld bekende DCC taal. De pulsfrequentie bij al deze decoders is in te stellen op 20 of 40 KHz, zijn ook weer geschikt voor de Maxxon- en Faulhabermotoren en beschikken over 4 ingangen t.b.v. functiesturing per Reedcontact. Met dit laatste kan een pendeltrein gecreëerd worden. Tevens zijn deze decoders voorzien van 4 uitgangen voor servobesturing waarmee de pantograaf, deuropeners en ontkoppelers bediend kunnen worden. Achteraf aparte sounddecoders inbouwen is mogelijk door de SUSI aansluitingen.

Verder voorziet het programma, in de grote tuinbaan serie, in decoders die een combinatie zijn van geluid en rijden. De nummers
MX690S en MX690V stammen nog uit de oude serie. Daarnaast zijn er 8 vernieuwde decoders met geluid en de combinatie van rijden. Deze serie omvat de nummers MX690SEL, MX690VEL, MX690SEK, MX690VEK, MX690SEW, MX690VEW, MX690SEX en de MX690VEX. Het geluids vermogen is 1,1 WATT bij 8 Ohm bij de MX690SEL, tot 10 Watt bij 4 Ohm bij type MX690VEX.


Functie-decoders.
Twee typen functie decoders omvat het programma van ZIMO.

De eerste is type
MX82 welke een totaal stroom kan verwerken van 1 Ampère. De uitvoering per sub type verschilt in het aantal functie uitgangen en de fysieke afmetingen. Electronisch zijn ze verder het zelfde. De subtypes zijn MX82E, MX82D, MX82V en de MX82W.

Het tweede type is de nummerserie
MX680 is een miniatuur uitvoering waardoor ze in bijna alle lokomotieven en of treinstellen van alle schalen zijn in te bouwen. De MX680 heeft 6 functie uitgangen met een totaal te leveren stroom van 0,5 Ampère en is uitgevoerd met bedrading.

De tweede, in deze nummerserie is de
MX680N, heeft 4 functie uitgangen en een NEM651 connector direct op de print. Electronisch is deze gelijk aan de vorige functie decoder.

Al met al het ZIMO het gepresteerd om een indrukwekkende serie decoders op de markt te brengen en de kwaliteit is zeer goed te noemen. Er zijn mensen die zweren bij alleen dit merk decoders.

Tevens zijn alle ZIMO decoders met het bekende
RailCCom systeem van de firma Lenz uitgerust.

Ook
DCC Decoder Service bouwt op aanvraag deze DCC-lok- en sounddecoders graag voor u in.

Op de website van ZIMO is meer informatie te vinden over deze onderwerpen.

Zimo logo.

Chicago and North Western F3A.

C&NW F3A.

Uitgerust met een veelzijdige MX64H.

ZIMO MX640D H0-sounddecoder.

ZIMO MX640D.

Met 21 polige stekker op de print om direct in te pluggen op de lokomotiefprint.

ZIMO sounddecoder type MX690V.

Sounddecoder.

Voor de schalen O, G, en 1, met schroefverbindingsklemmen en SUSI connector.

ZIMO MX82E functiedecoder.

Functiedecoder.

Afmetingen zijn 20x11x3 millimeter.

Homepage | Service activiteiten | Laatste Nieuws | Producten | Klanten reageren | Zelf inbouwen? | Tips voor inbouwen | Klant project foto's | Projecten | DCC techniek | Test locomotief | Workshops | DCC wetens-waardigheden | Beurzen | Links | Definities | Sitemap


Terug naar de inhoudsopgave | Terug naar het hoofdmenu