DCC Decoder Service


Ga naar de inhoudsopgave

Hoofdmenu:


ESU

DCC techniek > Fabrikanten


ESU.


Er zijn diverse fabrikanten die Digital Command Control componenten fabriceren. DCC Decoder Service werkt veel met dit merk DCC-decoders. Voor de vele mogelijkheden is dit de beste optie voor onze klanten.

..........................

ESU is een jong bedrijf dat door twee studenten in 1996 is opgericht. In het begin hielden zij zich bezig met modules voor auto- en scheepsmodellen. De opgedane ervaringen werden in 1997 omgezet in loksounddecoders voor de modelspoortreinen. In 1999 werden op de speelgoedbeurs voor het eerst de loksounddecoders aan het publiek gepresenteerd. In 2001 werd dan de eerste DCC-digitale lokdecoder aan het publiek voorgesteld.


DCC-decoders.

Schaal N - TT.
De serie DCC-decoders voor het rijden van treinen en lokomotieven heeft de naam LokPilot meegekregen. Voor de schaal N en TT zijn er twee modellen beschikbaar.

Lokpilot micro v3.0 verstaat drie talen, te weten DCC, Motorola en Selectrix, ook met gelijkspanning (DC) rijden is mogelijk. De pulsfrequentie is 32 KHZ wat een stille motorloop garandeert. De decoder mag met een continustroom belast worden van 0,75 Ampère en heeft ook nog eens 2 functie uitgangen die per uitgang met 0,14 Ampère belast mogen worden. Deze decoder is RailCCom voorbereid.
LET OP, deze LokPilot micro is vervangen door de LokPilot micro 4.0. De versie 3.0 is niet meer leverbaar.

Lokpilot micro v3.0 DCC verstaat ALLEEN de DCC taal en is beschikbaar in twee varianten. De één met een met 6 polige stekker volgens NEM652, of met 6 aansluitpennen direct aan de DCC-decoder. In deze DCC-decoder is het RailCCom systeem al voorzien. Electronisch is deze decoder verder gelijk aan de vorige.
LET OP, deze LokPilot micro is vervangen door de LokPilot micro 4.0 DCC. De versie 3.0 is niet meer leverbaar.

Beide decoders zijn kortsluitvast, beveiligd tegen overbelasting, zijn in staat om een firmware update te verwerken en zijn de afmetingen 13,5 x 9 x 3,5 millimeter.


Schaal H0.
In de Ho serie zijn vier modellen beschikbaar, vanaf eenvoudig tot en met geavanceerd.

Lokpilot Basic V1.0 is de goedkoopste uitvoering en is verkrijgbaar in twee varianten. Eén met een 8 polige stekker (NMRA / NEM ??), en de ander met een 21-MTC polige connector op de print zodat deze DCC-decoder alleen maar in de lokomotief gestoken behoeft te worden, en rijden maar. DE DCC-decoder levert een motorstroom, bij continu gebruik, van 0,75 Ampère en is geschikt voor gewone gelijkstroommotoren, Faulhaber- en Maxxonmotoren. Verder beschikt deze decoder over drie functie uitgangen die elk met 0,18 Ampère belast kunnen worden en ook nog eens in 7 stappen voor de verlichting gedimd kunnen worden. De pulsfrequentie bedraagt 31 KHz wat een rustige motorloop garandeert.

Een universele decoder is de
Lokpilot v3.0 die drie, eigenlijk vier, talen verstaat. Namelijk DCC, Motorola protocol, Selectrix protocol en gelijkspanning (DC). Met vier functie uitgangen, die elk met 0,25 Ampère belast mogen worden, is deze decoder rijkelijk voorzien. Ook deze uitgangen zijn in stappen te dimmen. In DCC is de pulsfrequentie 32 KHz voor een rustige motorloop.
LET OP, deze LokPilot is vervangen door versie 4.0. Versie 3.0 is niet meer leverbaar.

Het topmodel is de
Lokpilot DCC v3.0 is verkrijgbaar in twee varianten, namelijk de 52611 met een 8 polige stekker volgens NMRA / NEM652, en 52613 met een 6 polige stekker volgens NEM651. Er zijn 4 functie uitgangen voorzien die elk met 0,25 Ampère belast mogen worden. Deze DCC-decoder is uitgerust met een 10 bit techniek waardoor zéééééér langzaam rijden mogelijk wordt in combinatie met een pulsfrequentie van 32 KHz.
LET OP, deze LokPilot is vervangen door versie 4.0 DCC. Versie 3.0 is niet meer leverbaar.

Voor de Märklin fans is er dan nog de
Lokpilot v3.0 mfx die met het Motorola protocol werkt, maar tevens nog op de Märklin wisselspanning kan rijden. De decoder is er ook weer in twee varianten, namelijk één met een 8 polige NMRA / NEM652 stekker en een uitvoering met een 21 polige MTC-stekker die direct op de print is geplaatst. Deze lok-decoder kan zowel met gelijkstroommotoren als met Faulhaber- en Maxxonmotoren omgaan. De motoren zijn extreem stil door de 40 KHz pulsfrequentie. Verder is de decoder uitgerust met 4 functie uitgangen.

Al deze besproken decoders zijn kortsluitvast, beveiligd tegen overbelasting en kunnen softwarematig geupdate worden.


Schaal G en 1.
In deze schaal is er één DCC-decoder voorhanden, bekend als
Lokpilot XL v3.0, die bij continu belasting 3 Ampère kan leveren. Verder is er voorzien in 8 functie uitgangen die elk in 15 stappen te dimmen is voor de verlichting. Verder verstaat deze decoder de DCC en Motorola taal. De 32 KHz pulsfrequentie is goed voor het gebruik van Faulhaber- en Maxxonmotoren en uiteraard de standaard motoren.

Alle decoders hebben cruise control aan boord en zijn kortsluitvast en tegen overbelasting beveiligd. Uitaard kunnen al deze DCC-decoders overweg met bekende systeem
RailCCom van de firma Lenz. Uitgezonderd zijn de decoders die het MFX systeem van Märklin aan boord hebben.


Sounddecoders.
De basis van ESU ligt bij de sounddecoders en het programma omvat 5 types waarvan er 4 een combinatie zijn van sound en rij-decoder, terwijl de laatste eigenlijk een ombouw set is voor de schalen O, G en 1.

Voor schaal N en TT is er de
Loksound micro v3.5 en verstaat de DCC, Motorola en Selectrix taal. De afmetingen van deze decoder zijn 28 x 10 x 5 millimeter, maar daar komt de afmetingen van de luidspreker nog bij, en die bedragen 25 x 16 millimeter, waarbij de impedantie 100 Ohm is. Feit is dat de luidspreker en soundmodule bij elkaar horen en dus ook samen geleverd wordt. Het DCC-deel mag 0,5 Ampère motorstroom leveren en is geschikt voor Faulhaber- en Maxxonmotoren. Verder bezit de decoder 4 functie uitgangen welke elk belast mogen worden met 0,18 Ampère. Het sound gedeelte bezit een 16 Mbit flashgeheugen waarin het geluid is opgeslagen. Dit wordt over een 4 kanaals versterkertrap gestuurd.
LET OP, de LokSound micro v3.5 is niet meer leverbaar en vervangen door v 4.0 micro.

NIEUW voor de schalen N en TT, maar ook voor H0, is de LokSound 4.0 micro en verstaat de DCC, Motorola en Selectrix talen. De afmetingen van deze decoder is 25 x 10,6 x 3,8 millimeter. De afmetingen van de luidspreker bedragen 25 x 16 millimeter, waarbij de impedantie 4 Ohm is. Het DCC deel is ook geschikt voor Faulhaber en Maxon motoren. De decoder bezit 4 functie uitgangen welke elk belast mogen worden met 150 mill Ampère. Het sound gedeelte bezit een 32 Mega Bit flashgeheugen waarin het geluid is opgeslagen. Dit wordt over een 8 kanaals versterkertrap gestuurd waardoor 8 geluiden gelijktijdig hoorbaar zijn.

Loksound v3.5 is de standaard voor digitale sounddecoder voor de H0- en O-schaal. Door de integratie van DCC en sound zijn de afmetingen van de print 31 x15 millimeter. Dit type wordt met een 8 polige NMRA / NEM652 stekker en een 23 millimeter luidspreker geleverd. Het bijzondere aan deze decoder is dat deze 4 talen verstaat, namelijk DC, DCC, Motorola en wisselstroom. Met een 1,1 Ampère motorbelasting, bij continu gebruik, kan deze decoder in vrijwel alle Europese lokomotieven ingezet worden. Verder bezit de decoder 4 functie uitgangen die elk met 0,25 Ampère belast kunnen worden waarbij tevens elke uitgang in 15 stappen te dimmen is voor de verlichting. Ook deze decoder bezit 4 geluidskanalen met een versterkertrap.
LET OP, de LokSound v3.5 is niet meer leverbaar.

NIEUW. De LokSound 4.0 is de huidige standaard voor de H0- en O schalen. De afmetingen bedragen 30 x 15 x 3,8 millimeter en kan geleverd worden met een NEM651, NEM652, 21MTC, PluX12 en PluX16 connector. Deze sound decoder verstaat de volgende talen; DCC, Motorola en Selectrix, en kan ook op gelijkstroom (DC) worden ingezet. De continu motorbelasting is 1,1 Ampère. Deze sound decoder is verder uitgerust met de 5e generatie lastregeling, bezit 4 functie uitgangen welke ook nog eens stappen te dimmen zijn voor de licht functies. Het sound gedeelte bezit een 32 Mega Bit flashgeheugen waarin het geluid is opgeslagen. Dit wordt over een 8 kanaals versterkertrap gestuurd waardoor 8 geluiden gelijktijdig hoorbaar zijn.

De
Loksound XL v3.5 is meer geschikt voor de schalen G en 1. Voor de montage van de bedrading, is de print uitgerust met schroefklemmen. De decoder verstaat zowel de DCC taal als de Motorola taal. Met een te leveren vermogen, bij continu gebruik, van 3 Ampère is dit wel één van de zwaarste jongen uit het programma en zowel de gelijkstroommotoren aansturen als de Faulhaber en Maxxonmotoren. Tevens zijn er 8 functie uitgangen beschikbaar. Onbekend wat zij aan vermogen kunnen leveren. De pulsfrequentie bedraagt 32 KHz waardoor de motoren een zeer stille loop hebben. Ook kan de decoder op normale gelijkspanning (DC) aangestuurd worden.
LET OP, de LokSound v3.5XL is niet meer leverbaar.

NIEUW is de LokSound 4.0XL welke 4 talen verstaat n.l. DCC, Motorola, Selectrix en MFX (M4), maar kan ook overweg met gelijk- en wisselspanning. De afmetingen bedragen 51 x 40 millimeter. Ook staan er 28 functies ter beschikking. Geschikt zijn de volgende motoren; Mabuchi, Bühler, Faulhaber en Maxon. Deze sound decoder is verder uitgerust met de 5e generatie lastregeling, bezit 12 functie uitgangen welke belast belast mogen worden tot miximaal 0,5 Amère elk. Er kan continu 4 Ampère stroom voor de motorgeleverd worden, terwijl dit kortstondig 5 Ampère mag zijn. Het sound gedeelte bezit een 32 Mega Bit flashgeheugen waarin het geluid is opgeslagen. Dit wordt over een 8 kanaals dubbele versterkertrap gestuurd waardoor 8 geluiden gelijktijdig hoorbaar zijn. Het totale uitgangs geluidsvermogen bedraagt dan 13 Watt, maar kan geregeld worden door 3 volume potentiometers.


Een Märklin uitvoering is ook in het programma aanwezig als
Loksound v3.5 MFX. Deze verstaat de Motorola en de MFX taal van Märklin. Deze decoder kan gelijkstroommotoren aansturen, maar ook Faulhaber- en Maxxonmotoren. Voor Märklin motoren dient eerst de veldwikkeling door een permanentmagneet vervangen te worden. Verder bezit de decoder 4 functie uitgangen die per uitgang in 15 stappen is te dimmen voor de verlichting.
LET OP, deze LokSound v3.5 MFX is vervallen.

Alle hier genoemde sounddecoders zijn kortsluitvast, beveiligd tegen overbelasting en kunnen softwarematig geupdate worden.

Verder is er een keur aan geluiden van diverse spoorwegmaatschappijen in Europa en Amerika. De Europese maatschappijen zijn; DB, ÖBB, SNCF, SNCB, NMBS, DSB, NSB, SBB en LKAB Dm3. Zelfs een tramgeluid van tijdperk III, IV zit in het programma.
In Amerikaanse lokomotieven zijn de volgende geluiden voorhanden; Santa Fe F7, Big Boy UP, Hudson, US-Heisler, US-Mogul en US-shay.

LokSound Select.
LokSound Select DCC decoder is een DCC en geluidsdecoder in één. Het is speciaal ontwikkeld voor de noord Amerikaanse markt. Deze decoder heeft een kanaal breedte van 8 bits en 16 bit voor geluid. Er kan gekozen worden uit 14 dieselhoorns en/of stoomfluiten, 2 bel geluiden en 2 tot 4 verschillende dieselmotor geluiden. Elk geluid is afzonderlijk in volume in te stellen. Het geheugen is vergroot naar 32 Mbit, zodat er meer geluiden kunnen worden opgeslagen. Een keuze, in geluid, maken is nu makkelijker geworden. Verder zijn de luidsprekers nu aangepast met een impedantie van 4 Ohm of 8 Ohm. Hiermee komt het basgeluid van de diesellokomotieven beter tot zijn recht. Het totale volume geluid is 4 keer sterker dan van de Loksound 3.5 decoder. Ook de motorcontrole is aangepakt zodat de lok of treinstel in kruipsnelheid kan rijden. Zie ook de tabellen hieronder. Verder zijn er 29 functies voorhanden en 20 geluidseffecten. De decoder wordt geleverd met een 9 pin connector, maar zonder 8 pin connector aan het andere einde. Tegen meerprijs kan deze bekabeling, met aan één zijn een 9 pin connector en aan de andere zijde een 8 pin connector, wel geleverd worden. De bekabeling is 9 centimeter lang en kost 5,49 Euro.
Deze ESU LokSound Select DCC decoder is leverbaar voor de prijs van 99,80 Euro.

Bestellen van deze ESU LokSound Select decoder kan hier.Ook
DCC Decoder Service bouwt op aanvraag deze DCC-lokdecoder graag voor u in.

Meer informatie is te vinden op de website van ESU.

Lokpilot micro v3.0.

Lokpilot micro v3.0.

Kleiner dan een cent.

Top model Lokpilot V3.0 DCC voor H0.

Top model Lokpilot V3.0 DCC.

Linker uitvoering met 8 polige NMRA / NEM652 stekker. Rechts met 6 polige NEM651 stekker.

Fleischmann electrische lokomotief van 1965.

Fleischmann electrische lokomotief.

NS 1200 serie, nr. 1215.

Fleischmann NS nr: 1215.

Fleischmann NS.

Tegen de zijwand is een ESU DCC decoder geplakt, type; LokPilot DCC v3.0

ESU Loksound V3.5 voor H0.

ESU Loksound V3.5

De luidspreker is 23 millimeter, print is 31 x 15 millimeter. Hiervoor is toch behoorlijk wat ruimte nodig in H0.

ESU LokSound Select DCC sounddecoder.

Deze decoder bevat 29 functies en 20 geluids effecten.

ESU LokSound Select.

Sounddecoder vergelijkings tabel.

     

Werking mode.

LokSound Select.

LokSound v3.5.

QSI Quantum Rev. "U".

Soundtraxx Tsunami TSU-1000.

Sound in conventionele mode.

DCC & DC.

DCC, Motorola, DC , AC.

DCC & DC.

DCC & DC.

Luidspreker inpedantie.

4 - 8 Ohm.

100 Ohm.

8 Ohm.

8 Ohm.

Inclusief luidspreker, grootte.

Nee.

23 millimeter.

Nee.

Nee.

Sound geheugen, grootte.

32 Mbit.

16 Mbit.

8 Mbit.

16 Mbit.

Aantal sound kanalen.

8 tegelijk.

4 tegelijk.

8 tegelijk.

Geen informatie.

Dieselmotor keuze middels CV.

Ja.

Nee.

Nee.

Nee.

Dieselhoorn/fluit keuze middels CV.

Ja.

Nee.

Nee.

Ja.

Bel geluid keuze middels CV.

Ja.

Nee.

Nee.

Nee.

Afspeelbare stoomfluit.

Ja, supersnelle reactie.

Ja, trage reactie.

Nee.

Ja, trage reactie.

Te downloaden sound geluiden.

Ja.

Ja.

Ja.

Nee.

Gebruiker kan zelf sound geluiden samenstellen of wijzigen.

Nee.

Ja.

Nee.

Nee.

Auto instelbare lastregeling. BEMF.

Ja, instelbaar voor elke motor.

Nee.

Nee.

Nee.

Hoge frequentie motor regeling.

40 KHz.

32KHz.

20 KHz.

20 KHz.

Ultra langzaam rijden met dynamic drive controle.

Ja, met 5e generatie BEMF regeling.

Ja, met 4e generatie BEMF regeling.

Beperkt.

Beperkt.

Aantal functie uitgangen.

6.

4.

6.

4.

LED compensatie werking.

Ja.

Nee.

Beperkt.

Ja.

Functieknoppen benoemen.

Zeer flexibel.

Flexibel.

Alleen volgens NMRA norm.

Alleen volgens NMRA norm.

Max. toelaatbare motorstroom.

1,1 Ampère.

1,1 Ampère.

1,0 Ampère.

1,0 Ampère.

Max. toelaatbare functie uitgangstroom.

0,25 Ampère.

0,25 Ampère.

0,1 Ampère.

0,1 Ampère.

Decoder afmetingen.-----------------------------------------------------------------------------------------

35,8 x 15,4 x 6,3 mm.

30 x 15,4 x 5,3 mm.

54 x 17,5 mm.

43 x 17 x 7,1 mm.

ESU LokSound Select, keuze sounddecoders tabel.

     

Artikel nr:

Omschrijving.

Motor sound 1.

Motor sound 2.

Motor sound 3.

Motor sound 4.

73401.

Alco 244.

Alco 244 V12 cylinder.

Alco 244 V16 cylinder.

   

73402.

Alco 251.

Alco 251 v12 cylinder.

Alco V16 cylinder.

Alco 251 6T.

 

73403.

General Electric FDL.

GE FDL 16 cylinder.

GE FDL 12 cylinder.

   

73404.

General Electric 7FDL.

GE 7FDL-12 cylinder.

GE 7FDL-16 cylinder.

GE 7FDL-16A cylinder.

 

73405.

Baldwin switcher.

Baldwin VO 6 cylinder.

Baldwin 606/606NA.

Baldwin 606SC/606A.

 

73406.

EMD 567.

EMD 567 16 cyl.

EMD 567 16 cyl. Turbo.

EMD 567 12 cylinder.

EMD 567 12 cyl. Turbo.

73407.

EMD 645E.

EMD 8-645E.

EMD 12-645E.

   

73408.

EMD645E/F.

EMD 16-645E.

EMD 16-645F.

EMD 20-645E.

 

73409.

EMD645 Turbo.

EMD 12-645 turbo.

EMD 16-645 turbo.

EMD 20-645 turbo.

 

73410.

EMD 710GB

EMD 12-710GB.

EMD 16-710GB.

EMD 20-710GB.

 

73411.

Diverse switchers.

Alco 539, 6 cylinder.

GE Cat. 44.

Fairbank Morse H24-66 Trainmaster.

 

73412.

Diesel specials.

Gallopping Goose.

EMD JT42CWR Class 66.

   

73413.

Stoomlok 3 aangedreven assen (C).

Mogul.

0-6-0.

4-6-0.

2-6-0.

73414.

Stoomlok 4 aangedreven assen. (D).

Mikado.

2-8-0. Consolidation.

2-8-2.

4-8-2.

73415.

Stoomlok tandwiel aangedreven.

Shay.

Heissler.

Climax.

 

73416.

Articulated stoomlok.

Big Boy.

4-6-6-4 Challenger.

2-8-8-2.

2-6-6-2.

73417.

Stoomlok collection.

4-8-4 Class J.

2-10-0.

4-4-0 American.

2-6-2 Tank.

Beschikbare luchthoorns voor dieselsounds.

 

Nathan K5LA.

Leslie S5.

Nathan K3.

Twin combinatie (hoog en laag Leslie 1 samenklank).

Nathan M5.

Wabco A2.

Nathan P3.

Wabco E2.

Nathan P5A.

Holden K5A.

Leslie S-2B.

Hancock lucht fluit.

Leslie A200.

Fairbank Morse Trainmaster luchthoorn.

 

Diverse luidsprekers voor de ESU LokSound Select.

Artikel nr:

Omschrijving.

50334.

20 x 40 millimeter, rechthoek, 4 Ohm met luidsprekerbox.

50333.

28 millimter rond, 4 Ohm met luidsprekerbox.

50332.

23 millimeter rond, 4 Ohm met luidsprkerbox.

50331.

20 millimeter rond, 4 Ohm met luidsprkerbox.

50330.

16 x 25 millimeter, rechthoek, 4 Ohm met luidsprekerbox.

50329.

18 x 10 millimeter, rechthoek, 8 Ohm ZONDER luidsprkerbox.

51953.

Connector met bedrading 88 millimeter lengte, 8 pin NMRA / NEM652 naar 9 pin JST connector.

..

Homepage | Service activiteiten | Laatste Nieuws | Producten | Klanten reageren | Zelf inbouwen? | Tips voor inbouwen | Klant project foto's | Projecten | DCC techniek | Test locomotief | Workshops | DCC wetens-waardigheden | Beurzen | Links | Definities | Sitemap


Terug naar de inhoudsopgave | Terug naar het hoofdmenu