DCC Decoder Service


Ga naar de inhoudsopgave

Hoofdmenu:


DecoderPro

DCC techniek > Decoders


Computer interfaces.DecoderPro maakt deel uit van het JMRI (Java Model Railroading Interface) programma. JMRI is ontworpen door een groep modelspoor enthousiasten met hulp van de Lenz vertegenwoordiging in Amerika. JMRI heeft tal van andere mogelijkheden, zoals modelbaanontwerp op de PC, wisselsturing via de PC, melding middels de PC waar welke trein is.

DecoderPro is een computerprogramma voor lezen en schrijven van de CV waarden in Uw DCC-decoders.

  • Probeer het -- u kunt de website van JMRI bezoeken door hier te klikken.
  • Makkelijk in gebruik -- JMRI is de makkelijkste manier om Uw DCC-decoders te programmeren.
  • Werkt onder het programma JAVA -- JMRI werkt onder de volle versie van de JAVA vertaler, welke anders is dan de Jacascript welke gebruikt wordt in Uw Internet browser. Om JMRI te gebruiken dient u eerst JAVA te installeren op uw computer. Om JAVA gratis en vrij te gebruiken kunt u dit hier downloaden
  • JMRI is gratis -- dat klopt, u mag Uw eigen kopie hier downloaden en klik vervolgens op de link voor het door u gebruikt Computer platform..
  • Geen enkele grote fabrikant verkoopt JMRI, zelfs de meeste dealers kennen het niet en dus verkopen zij dit niet.
  • Aangezien dit programma gratis is, wordt er geen gewag van gemaakt in de modelspoorbladen.


Om DecoderPro van JMRI te kunnen gebruiken, heeft u een computerinterface nodig voor Uw DCC-systeem. (speciale kabelverbinding met software). Deze zijn over het algemeen merk gebonden.

De volgende merken zijn verkrijgbaar;

1.
Lenz heeft twee zogenoemde blackboxes (computerinterfaces). De ťťn is type Li101F en werkt met seriŽle aansluiting (RS232 ook wel COM poort genoemd) op de PC. Aangezien er tegenwoordig weinig moederborden meer zijn met een seriŽle aansluiting, zal omgezien moeten worden naar een interface met USB bus. Er wordt software voor Windows 95, 98, 98SE, 2000, ME en XP bijgeleverd. Op deze website , onder de knop "Products" in het linker menu, staan een aantal links waar software gedownload kan worden. Hier zit zowel free- als betaalde software tussen. Klik voor een RS232 verbinding op het woord "Li101F".
De tweede interface is type Li-USB waarbij ook software wordt geleverd voor Windows 2000 en XP. Nee, nog niet voor Windows Vista. Op deze website staan een aantal links om handleidingen, software en decoder beschrijving bestanden te downloaden. Ook commerciŽle software staat hierbij. Klik hiervoor op de woorden "Li-USB Computer Interface".

2.
NCE Corporation voorziet in een computerinterface met een USB bus, type nummer 524-223. Op de website http://www.ncedcc.com vindt u twee links om software te downloaden. De software voor de driver is wat moeilijk te vinden, maar dat moet deze zijn; https://www.silabs.com/products/mcu/Pages/USBtoUARTBridgeVCPDrivers.aspx en is geschikt voor Windows 2000, XP, Server 2003 en Vista. Klik, als u op die pagina bent beland, op de woorden "VCP Driver Kit" zodat u het bestand kunt downloaden. Deze driver is gratis. Dan heeft u nog DecoderPro van JMRI nodig, dat ook gratis is te gebruiken en dat hier gedownload kan worden.

3. Digitrax heeft twee computerinterfaces. De eerste is inmiddels gedateerd daar deze met een 25 polig D-connector RS232 verbinding werkt.
De tweede computerinterface is onlangs op de markt gekomen en werkt met een USB bus versie 2.0. Dit is type PR3, en werkt onder Windows 2000, XP en Vista, maar ook op een MAC, van Apple, onder 10.4 en 10.5. Hierbij is de gratis software van JMRI te gebruiken. Verder wordt er software bijgeleverd voor de sounddecoders, een installatie CD met handleiding en een USB kabel om verbinding met de computer te kunnen maken. Er dient wel een 12 Volt gestabiliseerde gelijkspannings voeding aangeschaft te worden. Ook zijn er firmware updates op de website van Digitrax beschikbaar. Dus kijk geregeld of die er zijn. Op deze webpagina van Digitrax vindt u meer informatie, downloads en handleidingen.

4.
LocoBuffer-USB is een ontwikkeling van RR-CirKits uit Amerika. Het is een computerinterface dat een optische isolatie heeft tussen de USB-bus en het LocoNetģ, de besturingskabel van het DCC-commandostation. Het is geschikt voor de volgende computer platforms; Windows 98SE, NT, XP, Vista en voor Apple, MAC OS-9, OS X en als laatste is het ook geschikt voor Linux. Op de website van RR-CirKits klikt u op de blauwe woorden "LocoBuffer-USB" en in een PDF bestand worden alle specificaties getoond. Ook deze firma voorziet in een firmware update welke te vinden is op de volgende link; http://www.rr-cirkits.com/locobuffer-usb/drivers.zip . Kijk vooral op deze webpagina van RR-CirKits voor de installatie van de juiste drivers van Uw computersysteem en klik op item "001 -LocoBuffer-USB". Deze LocoBuffer-USB interface wordt geleverd met driver-CD, USB kabel met A en B stekker en een LocoNetģ kabel. LocoBuffer-USB werkt samen met DecoderPro van RR-Cirkits.

5.
Esu heeft twee modellen computerinterfaces in zijn programma staan. Beiden zijn uitgerust met een seriŽle computerinterface, maar dat is geen bezwaar want zij leveren een USB kabel mee zodat het instellen van CV-waarden geen probleem mag zijn. Deze USB kabel funktioneert met Windows 2000, XP, Vista, Windows-7, Windows-8 en Windows 10. Voor de stroomverzorging wordt een netadapter (500mA) meegeleverd. De software komt op een CD-rom mee en werkt vanaf Windows 98, maar dan wel op een seriŽle poort. Ook een handleiding is aanwezig bij de levering. Ook ESU stelt u in staat om de firmware gratis en tijdig te updaten. Op de website van ESU klikt u in de bovenste gele balk op het woord "Produkte" . Daarna klikt u in de linkerkolom op de knop "LokProgrammer", waar u informatie vindt over de LokProgrammer zelf. HET IS NIET MOGELIJK OM DEZE ESU LOKPROGRAMMER TE GEBRUIKEN IN COMBINATIE MET JMRI. WEL DE ECoS. Het aardige is nu dat deze LokProgrammer ook geschikt is om geluidsdecoders van ander geluid te voorzien. Onder het menu "Download", boven in de gele balk, van de ESU website, vindt u een keur aan downloads. Onder andere diverse soorten geluid en firmware software. Verder zijn er handleidingen te downloaden en diverse catalogi. De ESU ECoS kan inmiddels wel samenwerken met DecoderPro van JMRI vanaf ESU firmware 4.1, het is maar dat u dat weet.

Lenz Li-USB Computer Interface.

Lenz Li-USB Computer Interface.

NCE type 524-223 computerinterface.

NCE type 524-223 computerinterface.

Digitrax PR3 computerinterface configuratie.

Digitrax PR3 computerinterface configuratie.

RR-CirKits LocoBuffer computerinterface.

RR-CirKits LocoBuffer computerinterface.

ESU type 53451 computerinterface.

ESU type 53451 computerinterface.

Homepage | Service activiteiten | Laatste Nieuws | Producten | Klanten reageren | Zelf inbouwen? | Tips voor inbouwen | Klant project foto's | Projecten | DCC techniek | Test locomotief | Workshops | DCC wetens-waardigheden | Beurzen | Links | Definities | Sitemap


Terug naar de inhoudsopgave | Terug naar het hoofdmenu