DCC Decoder Service


Ga naar de inhoudsopgave

Hoofdmenu:


Command centrales

Laatste Nieuws


Commando Centrales nieuws.

Oktober 2012.
ZIMO heeft de nieuwe commando centrale, de MX10, in een proefversie gereed. Er zijn er 10 stuks van geproduceerd die op de modelspoor tentoonstelling in Leipzig en in Wenen aan het publiek gepresenteerd zal worden. Voor de besturing van deze nieuwe commando centrale kan gebruik worden gemaakt van de al langer verkrijgbare handregelaar MX32. Tevens is er een App ontwikkeld voor Smartphones en Tablets, om in samenwerking met de commando centrale MX10, de treinen te kunnen besturen.


ZIMO MX10.
ZIMO App.


September 2012.
Inmiddels heeft Digitrax de goedkeuring ontvangen, van de Europese commissie, om hun radiografische handregelaars in Europa te mogen verkopen. Het betreft hier de radiografische uitvoering in de typenummers DT402DCE en UT4DCE. Beiden werken in de 2,4 GHz band. Deze twee handregelaars werken zeer nauw samen met het UR92CE paneeltje welke op het LocoNet® wordt aangesloten. Het UR92CE paneeltje bevat ook de infrarood ontvanger zodat er altijd draadloos gereden kan worden.

Digitrax DT402DCE
Digitrax UT4DCE.
Digitrax UR92CE.Juli 2012.
ESU heeft aangekondigt om de ECoS aan het LocoNet® te kunnen gaan koppelen d.m.v. een L.net adapter. Door voordelen hiervan hebben zich inmiddels al bewezen bij andere merken, zoals Uhlenbrock, PIKO en Fleischmann. Met handeregelaars kan men met de trein meelopen, en de handregelaar in paneeltjes, onderaan de modelbaan, steken. Ook komt dan de mogelijkheid beschikbaar om of met infrarood of radiografische te gaan besturen en rijden.


Februari 2011.
De nieuwe serie MX32 handregelaars, van ZIMO, omvat 3 types.

Het eenvoudigste type, de
MX32, kan gebruikt worden in combinatie met de basis centrales van de oude generatie; MX1, MX1HS, MX1EC en de oude DCC centrale MX31ZL. Ook kan deze handregelaar gebruikt worden met de nog in ontwikkeling zijnde commando centrale MX32ZL. Deze nieuwe handregelaar is in bouwvorm en grootte ongeveer gelijk aan de de oude MX31, maar heeft een groter kleuren display en een volledig nieuwe ontwikkelde printlayout van binnen.

 • Een 2,4 inch kleuren touch screen met 320 x 240 pixels.
 • 26 drukknoppen, één schuifregelaar, één muiswiel, één wip schakelaar en 15 meerkleurige LED's.
 • USB-host interface voor het insteken van een USB geheugen-stick voor software updates van de MX32.
 • Geintegreerde accu (100mA voor de kabel uitvoering).


Handregelaar
MX32FU is voorzien van een ingebouwde radiozender welke werkt op een frequentie van 2,4 Giga Hertz. Verder is deze MX32FU voorzien van een 1800 mA Li-Polymeer accu. Wat bediening betreft is deze MX32FU gelijk aan de MX32, maar kan ook door middel van de Can-Bus werken.

De centrale handregelaar
MX32ZL is voorzien van een "Mini-centrale" evenals de oude geliefde MX31ZL. In deze MX32ZL is een volledig Digitaalsysteem aanwezig maar kan ook op een later aan te schaffen DCC centrale (MX10) worden aangesloten. De voornaamste kenmerken, naast de MX32 functies zijn;

 • Digitaal centrale met levering van 4 Ampère railstroom, spanning van 12 tot 20 Volt instelbaar.
 • Volledig adressen bereik tot 10239 en 28 functies.
 • Actieve besturing van 32 locomotieven en gewenste magneet artikelen.
 • Radio centraledeel voor de communicatie met de radio ontvanger handregelaar MX32FU.
 • RailCom precisie detector.
 • Ook te gebruiken voor DCC decoder updates en sound laad appararaat om sound te uploaden naar DCC geluidsdecoders.
 • USB-host interface zoals op de MX32 en daaraan toegevoegd een USB-clïent interface.December 2010.
Zimo is begonnen met de levering van de MX32 handregelaar. Omdat het basis apparaat, de MX10 nog niet beschikbaar is, kan de MX32 gebruikt worden met de MX1, MX1HS, MX1EC of de MX31ZL command station.

November 2010.
Half Oktober heeft Digitrax een nieuwe commando centrale geintroduceerd. Het is de DCS51 en de opvolger van de welbekende DCS50. De DCS51 heeft de naam "Zephyr Xtra" en is zeer geschikt voor beginners die ook weer niet te krap met treinen willen rijden. Wat biedt deze "Zephyr Xtra" eigenlijk. Om te beginnen is deze commando centrale makkelijk te bedienen, er is een grote knop aanwezig om de snelheid te regelen en evenzo een grote knop om de rijrichting om te schakelen. Er is een nummeriek toetsenbord aanwezig waarmee makkelijk een 2 of 4 cijferige adressering voor de locomotieven gemaakt kan worden. Er kunnen maximaal 20 adressen gebruikt worden en dus evenzo ook met 20 locomotieven tegelijkertijd gereden worden. Er kunnen maximaal 9000 locomotief adressen worden opgeslagen. Uiteraard kan deze "Zephyr Xtra" ook aangesloten worden op het welbekende Loconet van Digitrax. Dit biedt dan weer de mogelijkheid om met 19 extra handregelaars de treinen te besturen. Verder beschikt deze "Zephyr Xtra" over de mogelijkheid om 28 functies te gebruiken, indien de locomotief daarmee is uitgerust. Ook kunnen er stationaire (wissel) decoders mee bedient worden tot een maximum van 999 adressen. Zelfs consist (multiple) rijden is mogelijk. Het makkelijke van deze "Zephyr Xtra" is dat ze ook DCC decoders kan uitlezen wat de CV waarden betreft. D.w.z. je kan controleren hoe je de DCC decoder hebt geprogrammeerd. Wanneer je dan ook nog een UR90 voor infrarood besturing of een UR91 voor radiobesturing aansluit op het Loconet, dan kan er zelfs draadloos worden bestuurd.
De commando centrale kan maximaal 3 Ampère leveren en wordt geleverd met een universele netvoeding voor 230 Volt. De netvoeding heeft zelfs het CE keurmerk.
3 juni 2010. ZIMO. De eerste serie van de nieuwe handregelaar MX32 wordt binnenkort geproduceerd en zal in Juli 2010 worden uitgeleverd. De adviesprijs is 370,00 Euro. Door kostenstijgingen van electronische componenten en de waarde daling van de Euro, is het niet uitgesloten dat de prijs met 10% verhoogt moet worden na de eerste productieserie.
Daar op ogenblik het nieuwe basis apparaat, MX10, nog niet beschikbaar is, is de nieuwe regelaar, MX 32, als volgt inzetbaar;
A: voor ZIMO gebruikers, die het basis apparaat MX1, MX1HZ of MX1EC bezitten, is deze nieuwe MX 32 een aanvulling.
B: voor ZIMO gebruikers die als centrale de "Centrale rijregelaar MX31ZL" bezitten, is de nieuwe MX32 als aanvulling te gebruiken waarbij de RailCom mogelijkheden nu ter beschikking staan.
C: voor nieuwe ZIMO starters is een starterset beschikbaar bestaand uit het basis apparaat MX1EC + MX32 voor de advies prijs van 590,00 Euro. Hiervoor wordt voor de laatste keer het basis apparaat MX1EC geproduceerd, zolang het basis apparaat MX10 nog niet beschikbaar is.

De nieuwe Centrale regelaar MX32, is uiteraard nog niet uit ontwikkeld, maar is uitgebreider wat mogelijkheden betreffen. Vooral wat grafische ondersteuning en de bediening betreft. Nieuwe software is van de website van ZIMO te downloaden, zoals locomotieven, voertuigen, grafieken en taal keuze bestanden. Middels een USB stick is de nieuwe data aan de MX32 toe te voegen. Het voordeel is dat de Centrale regelaar MX32 niet meer aan de computer gekoppeld hoeft te worden.


05 November 2009. ZIMO heeft aangekondigt dat er nog een zeer kleine serie, totaal 50 tot 70 stuks rijregelaars, type MX31FU en MX31ZL gebouwd gaan worden. Een deel is al voorverkocht en een zeer klein deel is nog beschikbaar. Wanneer nodig dan kan nog de zend basismodule MXFU geleverd worden. Rijregelaar MX31 is niet meer leverbaar.
Tevens vordert de ontwikkeling van de nieuwe command stations MX10 en MX32 gestaag. Beide apparaten zullen naar verwachting eind 2009 of het eerste kwartaal van 2010 op de markt verschijnen.
De MX10 bevat de volgende mogelijkheden;
1. Uitgangsstroom; 8 Ampère.
2. Rijspanning 12 tot 24 Volt volledig instelbaar en gestabiliseerd.
3. USB interface voor computer aansluiting voor software update en modelbaan sturing.
4. Geintegreerde RailCom preciesie detector.
5. USB interface voor voor geheugenstick.
6. Aansluitingen voor toetsenbord, muis, en ethernet voor toekomstige ontwikkelingen.
7. Zend protocol voor de 2,4 GHz band voor draadloze afstandbediening.
8. Booster aansluiting mogelijk voor grote tuinbaan.
De adviesprijs is 700,00 Euro voor de basis uitvoering, inclusief rijregelaar. Voor een uitvoering met zendmodule is de adviesprijs 800,00 Euro.

De MX32 is wat luxer uitgevoerd met een Oled Touch-screen (320 x 240 pixels). Verder is de MX32 uitgerust met 32 bit microprocessor en 1 Gb flash geheugen voor het comfortabel programmeren, tachometer en andere aanwijsinstrumenten realistisch weer te kunnen geven. Ook foto's van het rijdend materieel kunnen op het Oledscherm weer gegeven worden. Verder bevat de MX32 dezelfde mogelijkheden als de eerder genoemde MX10. Deze rijregelaar komt op een adviesprijs van 360,00 Euro. De radiografische uitvoering komt op een adviesprijs van 440,00 Euro.


23-Augustus 2009. ESU heeft een nieuwe DCC centrale ontwikkeld welke de naam NAVIGATOR heeft meegekregen. Deze werkt draadloos met infrarood en is bidirectioneel. De nieuwe DCC centrale levert 3 Ampère met een adviesprijs van 299,99 Euro. Ook een 5 Ampère versie komt beschikbaar. Deze centrale kan totaal 40 loks en/of treinen besturen en ongeveer 100 accessoires. Te denken valt aan wisselbesturing en ontkoppelrails. De handregelaar zelf beschikt over touchscreen. Nieuw is dat er 21 functies bediend kunnen worden op elke decoder. Er zijn 9999 adressen beschikbaar. Met het Motorola systeem kan deze ESU-Navigator ook overweg.
In de herfst van 2009 zal dit product op de markt komen.

Verder komt er een
ESU ECoS-Control (regelaar) beschikbaar, herfst 2009, welke werkt op een radio frequentie van 2,4 GHz. Er kunnen 6 van deze ESU ECO-controllers regelaars op een radio-centrale worden aangesloten. Elke regelaar kan 100 loks en/of treinstellen besturen en is volledig DCC. Tevens kunnen er 20 functies per lok of treinstel geschakeld worden. Ook is de mogelijkheid aanwezig om 8 wissels en 16 magneetartikelen te schakelen. Er staat op de website van ESU een prijs van 199,00 Euro, wat mij onwaarschijnlijk laag lijkt.

Digitrax heeft per 15 Juni 2009, een drie tal nieuwe handregelaars geintroduceerd. Dit is type DT402 welke onder verdeelt zijn in 3 soorten. Allereerst hebben deze handregelaars nu in totaal 29 funkties (F0 - F28), in plaats van de bekende 12 funkties. Wat vormgeving betreft zijn ze indentiek aan de DT400. Ten tweede, de DT402 is een upgrade van de DT400. De DT402R is een uitvoering met radio besturing in Simplex mode. Dus één richting naar de commandcentrale. Als laatste is er de DT402D welke ook radio besturing heeft, maar dan in duplex mode. Voordeel hiervan is dat decoders ook weer uitgelezen kunnen worden. Allemaal zijn zijn ze voorzien van die 29 (F0- F28) funkties.
Voor de DT402R is er een radio-ontvanger beschikbaar, type UR91. Ook voor de DT402D is een radio-ontvanger beschikbaar, type UR92. De gewone DT402, welke werkt met infrarood, kan met de bestaande UR90 samenwerken. Alle drie kunnen aangesloten worden op het Loconet®.
Digitrax heeft verder aangekondigd dat bestaande handregelaars, type DT400, geupgrade kunnen worden naar de DT402, of DT402R, of DT402D. Hiermee wordt aangevangen per 1 September 2009. Digitrax rijders kunnen dan hun DT400 opsturen naar Digitrax in Panama City, Florida, USA, voor conversie. Zie ook de website www.digitrax.com .
Vanzelf sprekend kunnen deze handregelaars ook op het Loconet® aangsloten worden.
LET OP, De radio uitvoering komt pas naar Europa als de certificering is goedgekeurd door de Europese commissie wat inmiddels is gebeurt.

31 Mei 2009. ZIMO heeft aangekondigd dat de rijregelaars MX31FU en MX31ZL, zullen moeten wijken voor de nieuwe rijregelaars MX32, MX32FU en MX32 +MX10. Dit omdat de techniek voortschrijdt.


April 2009. De firma Uhlenbrock heeft bekend gemaakt dat er in het najaar van 2009 een nieuwe commando centrale uitkomt. Dit is de Intellibox II welke beduidend meer mogelijkheden heeft.

Het grotere display geeft meer bedieningsgemak en het aantal funkties is uitgebreid. De Intellibox is een volledig nieuw apparaat geworden in technisch zin. De kast is dezelfde gebleven. Het spreekt vanzelf dat u al uw huidige digitale apparaten probleemloos op deze nieuwe Intellibox II kan aansluiten.

De nieuwe eigenschappen zijn;

 • Groot, duidelijk display met achtergrond verlichting.
 • Gedetailleerde symbolen voor een duidelijker informatie.
 • Informatie weergave als tekst of symbool.
 • Nachtdesign waarbij de toetsen verlicht zijn.
 • Verschillende toetsenbetekenissen.
 • Snelheidsaanduiding in Km per uur.
 • Tot 32768 speciale funkties per lokomotief in te stellen.
 • Lokomotief databank met lokomotiefnamen.
 • DCC decoderprogrammering in tekstfunktie.
 • Lokomotiefpositie aanduiding in combinatie met LISSY.
 • Rijwegen middels terugmeldcontacten oproepbaar.
 • Helpfunktie.
 • Modeltijd klok.
 • USB computer-aansluiting.
 • Data uitwisseling middels de computer.
 • Cool Power technologie voor minder warmte ontwikkeling zodat een koelblok overbodig is.


Augustus 2008. De firma Digitrax heeft handregelaars die werken met radiografische besturing. Dit heeft een voordeel boven infrarood besturing. Bij infrarood besturing dient de infraroodontvanger altijd de infraroodzender (handregelaar) te zien. Is dit niet het geval, dan zal de besturing, vanaf de infrarood handregelaar, niet werken.
Echter de radiografische besturing mag alleen verkocht worden in in de USA, Canada en Australië. Dit omdat de radiofrequentie werkt in de 900 MHz band. Deze 900 MHz band word in Europa voor mobiele telefoons gebruikt waardoor de
Digitrax radiografische besturing hier niet verkocht mag worden. Inmiddels is in Europa goedkeuring hiervoor verkregen.
Digitrax
heeft hun nieuwe radiografische besturing voor 2,4 GHz band op de markt gebracht, zodat deze wereldwijd kan worden gebruikt. Het gaat hier om de handregelaar type DT400R en de ontvanger type UR91 die vervangen zijn door de type nummers DT402D en UR92CE.


De nieuwe rijregelaar in de definitieve uitvoering van ZIMO.

Type MX32 met Oled Touch-screen.

De nieuwe rijregelaar in concept uitvoering van Zimo.

ZIMO-MX32 rijregewaar

Type MX32 met Oled touch-screen.

ESU Navigator

ESU-navigator

Boven de ESU Navigator Command centrale met infrarood ontvanger/zender. Daaronder de infrarood handregelaar.

ESU ECoSControl

ESU ECoSControl

Draadloos met een radio frequentie van 2,4 GHz.

Digitrax DT402.

DT402 handregelaars

Achereenvolgens van links naar rechts; DT402D, DT402, DT402R.

Uhlenbrock Intellibox II.

Intellibox II.

Intellibox II vernieuwd met meer mogelijkheden.

Intellibox II display.

Display.

Overzichtelijk vernieuwd display met achtergrond verlichting.

Homepage | Service activiteiten | Laatste Nieuws | Producten | Klanten reageren | Zelf inbouwen? | Tips voor inbouwen | Klant project foto's | Projecten | DCC techniek | Test locomotief | Workshops | DCC wetens-waardigheden | Beurzen | Links | Definities | Sitemap


Terug naar de inhoudsopgave | Terug naar het hoofdmenu